Oι εκπτώσεις πέρασαν και με μεγάλη απογοήτευση οι καταστηματάρχες συνειδητοποίησαν ότι η αγοραστική δύναμη σε σχέση με πέρσι ήταν και θα συνεχίσει να είναι αρκετά πεσμένη. Οι περικοπές σε μισθούς κα συντάξεις δεν αφήνουν περιθώρια για αγορές, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να οδηγούνται στο λουκέτο. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, οι κλειστές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας φθάνουν το 24% σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 17%.
Στην Πατησίων που είναι ένας πολύ μεγάλος σε μήκος δρόμος παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο και ξεκινάει από 22% και φθάνει στο 30%. Ενώ στη Νέα Ιωνία αγγίζει το 21,2%. Την ίδια καθοδική πορεία ακολουθούν και τα ξενοδοχεία στο κέντρο όπου είτε αλλάζουν καθεστώς λειτουργίας και γίνονται εποχιακά είτε κλείνουν οριστικά. Η Ένωση ξενοδόχων Αττικής έχει ανακοινώσει επίσημα 18 λουκέτα σε γνωστά ξενοδοχεία. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των καταστηματαρχών σε όλες τις περιοχές, οι οποίοι αγωνίζονται να διατηρήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους.
«Τελειωμένη» η αγορά στη Νέα Ιωνία
«Τελειωμένη η περιφερειακή αγορά λειτουργεί μόνο ένα κομμάτι της κεντρικής αγοράς στην Ηρακλείου. Με το γύρισμα του χρόνου έκλεισαν πάρα πολλά καταστήματα» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Νέας Ιωνίας κ. Στάθης Νουβέλογλου και ιδιοκτήτης δύο πλέον καταστημάτων με εσώρουχα. «Είχα και τρίτο κατάστημα και αναγκαστήκαμε να το κλείσουμε. Οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν και στη θέση τους ανοίγουν μεγάλα πολυκαταστήματα, που τοποθετούνται σε κομβικά σημεία. Δεν θα δούμε βελτίωση αν δεν τροφοδοτηθεί η αγορά με χρήμα» προσθέτει ο κ. Στάθης.
O κ. Στάθης Νουβέλογλου πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Νέας Ιωνίας |
Η αγορά της Νέας Ιωνίας εξυπηρετεί τρείς περιοχές (Νέα Ιωνία, Πευκάκια και Νέο Ηράκλειο) και μέχρι πρότινος συγκέντρωνε κόσμο από όλες τις γύρω περιοχές εξαιτίας του πλήθους των καταστημάτων και των «καλών» τιμών. «Αν και διανύσαμε την περίοδο εκπτώσεων η αγορά είναι πεσμένη κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Προσπαθούν να διαλύσουν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, που είναι τα μικρά καταστήματα. Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων δεν στηρίζουν την ελληνική κοινωνία, αντίθετα μεταφέρουν τα κέρδη τους στις μητρικές τους εταιρείες κι εδώ δείχνουν ζημιές» αναφέρει ο κ Λευτέρης Μαύρος, ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη θέρμανσης και κλιματισμού.
Το ενεχυροδανειστήριο, το ενοικιαστήριο και ο άστεγος |
«Ο κόσμος προτιμάει να πουλήσει τα χρυσαφικά που έχει για να ζήσει και όχι ν’ αγοράσει καινούρια. Παντού έχουν ανοίξει ενεχυροδανειστήρια. Εμείς απευθυνόμαστε στους απλούς πολίτες, που τα βγάζουν πλέον δύσκολα πέρα, οι «έχοντες» έχουν τους δικούς τους οίκους κοσμημάτων» λέει ο κ. Παντελής κοσμηματοπώλης χρόνια στην περιοχή.
Επιδημία λουκέτων στο κέντρο
Στο κέντρο της Αθήνας η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και οι καταστηματάρχες απογοητευμένοι. Η επιδημία των λουκέτων συνεχίζεται κι αυξάνεται ως μεταδοτική ασθένεια. Τα καταστήματα γύρω από την πλατεία Ομονοίας κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Η εγκληματικότητα κι τα ναρκωτικά απωθούν τον κόσμο απ’ το να κατέβει να ψωνίσει, καθώς βέβαια και οι πορείες και οι απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
«Μας κλέβουν καθημερινά και αναγκαζόμαστε να τους κυνηγάμε και να τσακωνόμαστε. Εδώ στην πλατεία τα ναρκωτικά πάνε και έρχονται μπροστά στα μάτια μας. Φοβόμαστε το βράδυ να βγούμε από το μαγαζί και να πάμε σπίτι μας» αναφέρει η κ. Ισμήνη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με γυναικεία αξεσουάρ δίπλα στην πλατεία.
«Κάνουμε εκπτώσεις όλο το χρόνο, αλλά η περιοχή έχει υποβαθμιστεί πολύ με τους άστεγους και τους ναρκομανείς. Μετά τις 3 το μεσημέρι δεν κυκλοφορεί κανείς. Πιστεύω ότι δεν θα μείνει κανείς της κατηγορίας μας, γιατί και οι ιδιοκτήτες κοιτάνε να εκμεταλλευθούν αντί να μας διευκολύνουν με τα ενοίκια. Από 32 άτομα προσωπικό έχω μείνει με τέσσερα και αυτά μερικής απασχόλησης» λέει ο κ . Παναγιώτης ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων στην Αιόλου.
«Πουλάμε ρούχα με 10 ευρώ και θέλουν να τους τα δώσουμε με 8 ευρώ. Πολλές φορές έρχονται χωρίς χρήματα απλά για να κοιτάξουν» λέει η κ. Βάσω υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων της Αιόλου.
«Νέκρωσε» η Πατησίων
Ανεβαίνοντας προς την Πατησίων σ’ ένα δρόμο κατεξοχήν εμπορικό η κατάσταση είναι θλιβερή. Άδεια καταστήματα με τους υπάλληλους απ’ έξω να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους. «Η αγορά της Πατησίων έχει νεκρώσει, δεν υπάρχει κίνηση. Το μόνο που μας σώζει είναι ότι είναι ιδιόκτητο το κατάστημα» λέει ο κ. Γιάννης, ιδιοκτήτης καταστήματος γυναικείων ρούχων.
Bιτρίνα καταστήματος επί της Πατησίων μας "προτρέπει" να μεταναστεύσουμε |
Πολλά καταστήματα έχουν κρεμάσει πινακίδα «Κλείνουμε». Μπαίνοντας σ’ ένα από αυτά με επώνυμα ρούχα βλέπουμε κάποιους πελάτες. «Είναι οι τελευταίες μέρες που είμαστε ανοιχτοί και τα έχουμε βάλει όλα σε πολύ χαμηλές τιμές. Προσπαθούμε να μας μείνει όσο το δυνατόν λιγότερο εμπόρευμα. Πιστεύαμε ότι θ’ αντέχαμε στην κρίση, αλλά τα ενοίκια και οι φόροι είναι πολλά. Ζητήσαμε να μας μειώσουν το ενοίκιο αλλά το οίκημα ανήκει στην Εκκλησία και ήταν πολύ δύσκολο» αναφέρει η κ. Εύη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος.
Άδειοι oι δρόμοι στο Κολωνάκι
Παρόμοια κατάσταση και στο Κολωνάκι με δρόμους που συγκεντρώνουν ρεκόρ κλειστών επιχειρήσεων όπως η Τσακάλωφ με ποσοστό 35%. «Νεκρός» δρόμος χαρακτηρίζεται από τους ντόπιους και η οδός Πινδάρου με λουκέτα στη σειρά.
«Παλιά ήταν πολύ καλή αγορά. Έρχονταν απ’ όλες τις περιοχές για να ψωνίσουν εδώ. Τώρα είτε εκπτώσεις κάνουμε είτε προσφορές μάταιος κόπος. Όσοι έρχονται είναι περαστικοί, δεν σταματάνε να ψωνίσουν. Έχουν κάνει το κέντρο απροσπέλαστο και το σκέφτεται ο κόσμος να κατέβει» λέει ο κ. Κώστας που έχει κατάστημα επιδιόρθωσης υποδημάτων στη Σκουφά.
«Έχουν μειώσει τα ενοίκια εδώ στο Κολωνάκι αλλά δεν πιστεύω ότι ωφελεί. Εμείς έχουμε τις αναμενόμενες πωλήσεις θα κλείσουμε και θα περιοριστούμε στο κεντρικό κατάστημα» λέει η κ. Κωνσταντίνα υπάλληλος σε αρτοποιείο στη Σκουφά.
Ο κ. Θανάσης Γκασιώνης έκανε τη διαφορά στη Σκουφά εν μέσω αυτής της δύσκολης εποχής ανοίγοντας κατάστημα με αντρικά ρούχα. «Πριν δέκα μήνες πήρα την απόφαση ν’ ανοίξω το μαγαζί, μ’ ένα χαμηλό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Είχα στα σχέδια μου ν πάρω κι έναν υπάλληλο αλλά επειδή το μέλλον είναι αβέβαιο δεν θέλω να πάρω κάποιον και να μην μπορώ μετά να τον πληρώσω».
Υπέρογκα ενοίκια στην Υμηττού
Τα πρώτα σημάδια της κρίσης χτύπησαν το Παγκράτι δύο χρόνια πριν. Στην Υμηττού το κεντρικότερο δρόμο της περιοχής, όπου υπήρχαν επώνυμα καταστήματα ρούχων και υποδημάτων έκλεισαν. Δύο γνωστές αλυσίδες καφέ έκλεισαν τα υποκαταστήματά τους στην περιοχή, δίνοντας ένα μεγάλο χτύπημα στην αγορά. Η εικόνα της ερήμωσης είναι φανερή αφού ένα στα τέσσερα μαγαζιά είναι κλειστά. Στα στενά μάλιστα η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς τα ενοικιαστήρια στις βιτρίνες είναι κατά σειρά.
«Μας αυξάνουν τα ενοίκια αντί να τα μειώνουν. Προτιμούν να είναι ξενοίκιαστα τα καταστήματα παρά να τα μειώσουν. Είχα ένα σωρό υπαλλήλους και αναγκάστηκα να τους μειώσω και να δουλεύω εγώ και η γυναίκα μου στο μαγαζί. Μειώνουμε όσο μπορούμε τα έξοδα. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε βάλει τον καφέ 2,5 ευρώ και πάλι το μαγαζί δεν γεμίζει» λέει ο κ. Ηλίας ιδιοκτήτης καφετέριας επί της Υμηττού.
Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος τηλεφωνίας στο Παγκράτι |
«Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά και δεν το καταλαβαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πριν ένα μήνα ήμασταν στο διπλανό μαγαζί και αναγκαστήκαμε να μεταφερθούμε γιατί δεν έκαναν καμία μείωση. Ποιος να πάρει το ρίσκο ν’ ανοίξει μαγαζί με τόσο υπέρογκα ενοίκια;» λέει ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος γνωστής αλυσίδας τηλεφωνίας. «Δεν έχω κάνει απολύσεις, το προσωπικό μου είναι το κεφάλαιο της επιχείρησης και το κρατάω με νύχια και με δόντια, ίσως κάνω κάποιες μειώσεις μισθών αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Παρεμπόριο
«Μας λένε ρατσιστές επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε την δουλειά μας και να μας την παίρνουν άνθρωποι που δεν πληρώνουν φόρους, ούτε ενοίκια ούτε ΙΚΑ. Φεύγουμε εμείς, μένουν εκείνοι. Ουσιαστικά αυτοί που επωφελούνται απ’ αυτή την κατάσταση είναι αυτοί που έχουν τις αποθήκες, που στοιβάζονται όλα αυτά τα προϊόντα» αναφέρει ο κ. Νουβέλογλου πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Νέας Ιωνίας.
«Στείλαμε πριν πέντε μήνες έγγραφα στην αστυνομία, τον δήμο και την δημοτική αστυνομία. Δεν υπάρχει όμως πολιτική βούληση» προσθέτει.
Στο κέντρο η κατάσταση είναι «ανεκδιήγητη» λένε οι καταστηματάρχες. Στην Ομόνοια, στη Σταδίου, δίπλα το κτίριο της Νομικής, στην Πανεπιστημίου, στην Αιόλου αλλά και στην Πατησίων τα πεζοδρόμια είναι υπό κατάληψη. Άσπρα σεντόνια στρωμένα κάτω με κάθε λογής πράγματα από τσάντες, ρούχα, cd, κοσμήματα μέχρι κα αφρικάνικα διακοσμητικά. Ο κ. Παναγιώτης καταστηματάρχης στην Αιόλου λέει εκνευρισμένος «Αν θέλανε θα τους έδιωχναν».
Έξω από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων «ψάχνεις χώρο για να πατήσεις» λένε οι κάτοικοι της περιοχής. «Πέρα του ότι πουλάνε λαθραία πράγματα υποβαθμίζουν κα την περιοχή» λέει ο κ. Γιάννης που έχει χρόνια κατάστημα εκεί. « Έρχεται η αστυνομία τους διώχνει και σε λίγο πάλι εδώ είναι» λέει η κ. Βάσω, καταστηματάρχης και κάτοικος Πατησίων.
Πριν δύο χρόνια δειλά δειλά εμφανίστηκαν και στο Παγκράτι πωλητές ασιατικής κι αφρικανικής καταγωγής. Δεν είναι, όμως, πολλοί και ίσως σ’ αυτό τα γεγονός οφείλεται η ανοχή του κόσμου. « Πιστεύω ότι έχουμε εξοικειωθεί με την εικόνα και δεν μας ενοχλεί. Αλλά και οι αστυνομικοί δεν αντιδρούν μάλλον γίνονται θα έλεγα φίλοι μαζί τους» τονίζει ο κ. Βασίλης ιδιοκτήτης καταστήματος στην Υμηττού.
Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Πέρσα Κούσουλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου